Posted by : Admin Monday, July 14, 2014

Nepal (nep. नेपाल), zvanično Savezna Demokratska Republika Nepal je planinska kontinentalna država u Himalajima na severujužne Azije. Graniči se na jugu, istoku i zapadu sa Indijom i na severu sa Kinom (Autonomnim regionom Tibet).





















Površina Nepala je 147.181 km², gde je 2005. živelo 27.133.000 stanovnika. Politička i verska prestonica zemlje je njegov ubedljivo najveći grad Katmandu. Po uređenju Nepal je savezna demokratska republika.





Kroz veći deo svoje istorije Nepal je bio monarhija. Njime je od 1768. vladala dinastija Šah koja je ujedinila mala kraljevstva. U vreme britanske kolonijalne vlasti u Indiji Nepal je ostao nezavisan, ali izolovan od spoljnog sveta, plativši cenu kroz privrednu nerazvijenost i feudalnu zaostalost. Privredne reforme i delimično otvaranje prema susednoj Indiji poslednjih decenija dovele su do promena nabolje. Smetnja razvoju je bilo izbijanje građanskog rata 1996. u kojem se marksistička gerila borila protiv centralnih vlasti. Godine 2006. okončan je građanski rat dogovorom o održavanju izbora za ustavotvornu skupštinu.
Zastava Nepala


Nepalski parlament je 28. maja 2008. godine izglasao ukidanje monarhije i uspostavljanje Savezne Demokratske Republike Nepal.



Glavna privredna delatnost i dalje je poljoprivreda, ali raste udeo uslužnih delatnosti (turizam). Država veliku pomoć prima od stranih donatora: Nemačke, Kine, Japana i SAD. Poljoprivredne kulture su: kukuruz, pšenica, pirinač, pamuk, duvan, krompir, čaj kao i aromatično bilje. Stočarstvo je razvijeno; ovaca (2,4 mil) goveda (7 mil) svinja, koza. Industrija je u začetku: tekstilna, prehrambena, duvanska, kože, obuća. Rude: zlato, bakar, gvožđe, mangan i nikl.




U Nepalu živi više od 60 različitih etničkih zajednica i kasta. Najbrojnije četiri grupe su: kšatrije (oko 16%), bramani (oko 13%), Magar (7%) i Taru (6,75%). Etnički Šerpe, poznati kao vodiči alpinističkih ekspedicija čine 0,68% stanovništva. Hinduizam je najbrojnija religija (80%), sledi budizam (11%). Osnivač budizma Sidarta Gautama (Buda) je rođen u Nepalu. Nepalskim govori oko polovine stanovnika, a služi i kao lingua franca za govornike drugih jezika.

Oko polovina stanovništva živi ispod granice siromaštva (1,25 $ dnevno).


Nepalska zastava jedina je državna zastava koja nema pravougaoni oblik. nikl.

Vikipedija.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Znanje Plus - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -