Posted by : Admin Tuesday, July 8, 2014

Predenje mačke jedan je od najutješnijih zvukova, ali u isto vrijeme predstavlja i veliku misteriju – zašto one to rade?
Zna se da kada mačka prede, ona time odražava zadovoljstvo i da se to najčešće dešava kada je mazimo ili hranimo. Predenje je, takođe, zabilježeno i kod malih mačića dok ih majka doji.
Međutim, mačke ne predu samo kada su zadovoljne. Predu i kada su pod stresom (kada idu u posjetu veterinaru ili se oporavljaju od povrede). Zato cijeli fenomen zbunjuje naučnike. Neki naučnici smatraju da mačke predu kada žele da stave do znanja drugoj strani da ne predstavljaju prijetnju. Zato se dešava da one predu kada su napadnute.
Drugi naučnici su, pak, otkrili vezu između zdravlja kostiju i predenja. Oni smatraju da mačke moraju da predu kako bi sačuvale savitljivosti svojih kostiju i zglobova, kao i da, predenje djeluje pozitivno i na zdravlje kostiju kod ljudi.
Sve u svemu, koji god da razlog postoji, predenje nesumnjivo djeluje smirujuće na ljude. I druge životinje iz porodice mačaka mogu da predu.
izvor: kolektiv.me

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Znanje Plus - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -